Wouter Stips

Wouter Stips

‘Alle dagen feest’

Kind van 70 exposeert bij Kunstuitleen Bollenstreek
HILLEGOM – In 2015 exposeerde hij met een grootse verkooptentoonstelling in het Singermuseum in Laren en nu heeft Kunstuitleen Bollenstreek de eer een expositie van de grote kunstenaar Wouter Stips te openen. Van 7 november tot en met 31 december is zijn kleurrijke werk met als thema ‘Alle dagen feest’ te bewonderen.
‘Anders dan de naam Kunstuitleen Bollenstreek, misschien doet vermoeden hebben wij zeker niet alleen werk van kunstenaars uit de streek in de collectie,’ vertelt Denise van der Zande. ‘We zijn ook bijzonder trots op de grote namen in onze collectie. Wouter Stips is daar één van.’ Stips is een gevierd kunstenaar in binnen en buitenland en heel veelzijdig man. ‘Een aantal keer per jaar, ga ik op atelierbezoek bij een kunstenaar. Ik zoek dan werk uit voor de komende expositie en mag een kijkje nemen in het atelier om de werkwijze te zien. Deze bezoeken zijn heel bijzonder, want niet iedere kunstenaar wil pottenkijkers in zijn domein!’ zegt Van der Zande enthousiast. ‘Dat we bij Wouter Stips op bezoek mochten komen, was echt een hele eer.’
Wouter Stips (1944) is een bekende in televisieland. Hij bedacht en produceerde onder andere het destijds populaire programma Twaalf steden, dertien ongelukken. Ook in het theater is hij geen onbekende. Voor zijn expositie in het Singer in Laren produceerde hij het stuk Kind van 70. Hij combineerde hier beeldmateriaal met moderne dans en muziek. Boven alles is Stips een heel veelzijdig kunstenaar. Hij houdt atelier in een oud schoolgebouw in Hilversum. ‘Het was vroeger een school voor moeilijk opvoedbare kinderen,’ licht hij toe tijdens het atelierbezoek en grapt er direct achteraan ‘dus ik voel me hier wel thuis!’ Op de vraag of hij zelf vroeger een moeilijk kind was kan hij kort zijn ‘niet moeilijker dan een ander kind.’ Wel hadden zijn ouders wat met hem te stellen in tijd dat hij voor een vak ging kiezen. Na omzwervingen in de reclame en bij de televisie kwam Stips terug bij zijn grote liefde: kunst.
‘Ik wil iets doen waar ik blij van word.’ Dat verklaart ook misschien de vele disciplines waar de kunstenaar vaardig in is. In de toonzaal naast het atelier zijn niet alleen schilderijen en zeefdrukken van Stips te zien maar ook een levensgroot houten beeld en kleurrijk glaswerk. ‘Het glas is in Venetië bij Murano gemaakt,’ vertelt Stips ‘Ik ben gevraagd om ontwerpen te maken en die samen met de glasmeester uit te voeren.’ Het glaswerk uit Murano staat bekend om zijn bijzondere vervaardiging. Het glas wordt niet geblazen maar gemodelleerd. Er wordt gewerkt met verschillende sprankelende kleuren en bladgoud om een gelaagdheid te bereiken. De beelden sluiten naadloos aan bij de schilderijen en versterken elkaar positief.
Tijdens de expositie ‘Alle dagen feest’ is de levensvreugde van Stips aanstekelijk. ‘Het is werk waar je blij van wordt,’ licht Van der Zande toe. ‘Wij heel trots dat we 19 werken, waaronder unica, zeefdrukken en zeefdrukken op zwaar geschept papier en zelfs twee stalen sculpturen mogen tonen.’ Na de expositie worden de werken uitgeleend en te koop aangeboden. Een tip voor de komende decembermaand zijn twee boeken van Stips, te koop bij Kunstuitleen Bollenstreek, Satellietbaan 14C in Hillegom. Meer informatie: www.kunstuitleenbollenstreek.nl
Copyright Fabiënne Ligtenberg

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *