Marjan Jaspers

Marjan Jaspers

‘Mijn werk is mijn familie’

Marjan Jaspers (1949) is als kind zijnde al onophoudelijk met krijt en viltstiften bezig. De drang om iets moois te maken, iets te creëren zit er vroeg in. Na de middelbare school, heeft de kunstenares de opleiding gevolgd aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Animals
Steeds worden de fantasie dieren geschilderd. “Een ‘beessie’ met menselijke eigenschappen, die zich vrijer kan uiten dan ik kan vertellen. Ik kan hier de humor, en het mededogen in kwijt. Humor is een manier om het leven te leven. Zoveel staan mijn gemaakte dieren niet van mensen af. Mijn werk is familie van elkaar. Het is mijn familie,” aldus Jaspers over haar werk.

Kunstuitleen Bollenstreek heeft veel schilderijen met bloemen thema in haar collectie staan van Marjan Jaspers. Dit thema is tijdelijk losgelaten. Tijdelijk, want het onderwerp blijft altijd op de achtergrond. Dit is bij Jaspers vanzelf gegaan. Naast het schilderen, heeft de kunstenares altijd gekleid, humoristische koppen. Nadat zij dit ruimtelijk werk meer serieus is gaan nemen, is zij de dieren ook op doek gaan schilderen, maar ook diverse materialen worden erbij geplakt, zoals stof en leer.

Het interessante van Jaspers loopbaan is om te zien hoe het oudere werk zo verschilt met het nieuwste werk. Vroeger wilde Jaspers de details van de bloem weergeven, en was zij regelmatig te vinden in een botanische tuin om daar te schetsen en foto’s te maken. Op dit moment is er meer ruimte voor een eigen verhaal, het spelelement in het werk is vele malen groter. En loopt de kunstenares kringloop winkels af voor bruikbare voorwerpen voor haar werk. Marjan Jaspers is ongewijzigd en continue met haar werk bezig.

“Voor mij is een werk geslaagd als ik de humor ervan inzie, en denk: Jou wil ik niet meer kwijt!” vertelt Jaspers.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *