Hans Innemée

Hans Innemée

Hans Innemée is geboren in Tilburg (1951). In Tilburg volgt hij ook een opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten. Hans Innemée is een schilder met een bijzondere stijl. Hij schildert mensen, dieren en objecten zoals kinderen die zouden kunnen tekenen. Althans zo lijkt het. Zijn werk heeft een humoristische ondertoon en roept vertedering op. “Ik ben eigenlijk tekenaar, geen schilder”, zegt Hans Innemée over zichzelf. Hij is vooral bekend geworden door de figuur van de kip, die in veel van zijn werken terugkomt. “Ik heb die kip, nu zo’n beetje tien jaar geleden, gepromoveerd tot hoofdfiguur in mijn werk. Ik wilde het meest voorkomende en tegelijkertijd meest gewone huisdier in Nederland gebruiken om te communiceren. Die kip heeft een enorme beeldende zeggingskracht gekregen. Mijn dieren ‘zijn’. Via hen kan ik communiceren.”

De laatste jaren treden overigens steeds vaker ook andere dieren naar voren in Innemée’s werk. “De worm is de laatste jaren heel belangrijk. In vond het een uitdaging om met zo’n lullig, tot de lagere diersoorten behorend diertje toch iets uit te drukken. Mijn hart heeft jaren in de muziek gelegen, maar als je deel uitmaakt van een band ben je erg afhankelijk van de andere bandleden, of van de andere ego’s als je het zo wilt noemen. Als beeldend kunstenaar ben ik de baas over mijn eigen beestenspul. Ik creëer een decor waar een bepaalde scene zich afspeelt en ik regisseer die scene.

De techniek die Hans Innemée gebruikt is door hemzelf ontwikkeld. Hij maakt monotype tekeningen op vloeipapier, die geplakt worden op handgeschept Thaïs papier. Die worden vervolgens op houten panelen gekleefd en ingekleurd met oliepastels. Hans Innemée is zeer kritisch als het om zijn eigen kunstwerken gaat. Het hele proces heeft hij in eigen beheer. “Kwaliteit boven kwantiteit” is een motto dat duidelijk zichtbaar is in de kunst van Hans Innemée.

Hans Innemée is een meester in de kunst van de collage, door hemzelf consequent ‘scheursels’ genoemd. Hij beperkt zich hierin tot het gebruik van handgescheurde stukjes ingekleurd papier en het is verbazingwekkend hoe hij met simpele vormen het karakter van zijn figuren bepaalt. De scheursels van Innemée kenmerken zich door een grote directheid en eenvoud, het gevolg van een manier van werken die slechts tot hoofdzaken wil reduceren.

2 Comments
  1. Goedemorgen Martijn,
   Jazeker, wij hebben een aantal werken van Innemée hier in de kunstuitleencollectie staan, die nog niet zijn uitgeleend. Ben je op zoek naar groot of klein werk? Wij hebben de kunstenaar uitgenodigd om met zijn nieuwe werk te komen exposeren. Dit geëxposeerde werk is tevens te leen en te koop. Zondag 3 juni is de opening, en geeft Hans Innemée om 14.00 uur ook een lezing over zijn werk. Mocht je eerder werk van de kunstenaar willen hebben, dan kunnen wij het beschikbare werk naar je mailen.
   Met kunstgroeten,
   Denise van der Zande
   Kunstuitleen Bollenstreek

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *