Evert Salis

Evert Salis

Hillegom 2015 door de ogen van Evert Salis

De expositie in april 2015 toonde schilderijen van bijzondere plekken in Hillegom gemaakt door Evert Salis (Amsterdam 1963). Hij werkt en woont in Amsterdam en studeerde vrije grafiek aan de Koninklijke Academie in Den Haag. Een aantal jaren geleden waren in de Kunstuitleen Bollenstreek eerder aanzichten van Hillegom door Salis te zien. Hillegom werd toen door hem vastgelegd in gouaches op ansichtkaartformaat. Het schilderen van dorpsgezichten is voor deze schilder- graficus ongewoon want zijn onderwerpen bestaan meestal uit Haagse en Amsterdamse stadsgezichten, straten en pleinen. Hierbij legt hij het accent graag op de in het stadsbeeld aanwezige vervoermiddelen als treinen, trams en bussen. Een groot aantal kunstwerken van Salis zijn opgenomen in openbare collecties zoals die van het Stadsarchief Amsterdam en het Haags Gemeentearchief (zie www.haagsebeeldbank.nl).
De aanleiding voor een tweede serie Hillegomse schilderijen komt niet uit de lucht vallen. Zijn aandacht voor het ‘gewone’ Hillegom waar het ‘goed wandelen is’ zo typeert Salis het dorp, dateert uit zijn academietijd en ontstond door contacten met enkele medestudenten. Dit leidde tot verschillende tentoonstellingen in Kunstuitleen Bollenstreek. Tevens is zijn werk hier permanent in stock voor verkoop en verhuur.
De werkwijze van Evert is opmerkelijk. Ondanks zijn passie voor trams en bussen doet hij zijn inspiratie het liefst al wandelend op om de omgeving goed in zich op te kunnen nemen. Tijdens zijn wandelingen maakt hij met zijn camera snapshots die in het Amsterdamse atelier worden getransformeerd tot minutieuze afbeeldingen van verf op papier. Zo beslaat zijn wandeling door Hillegom grofweg het gebied tussen de noordelijke dorpsgrens aan de Weeresteinstraat en het Ford Museum tot aan de zuidelijke dorpsgrens bij de steenfabriek. Het werk dat te zien is op deze tentoonstelling geeft de zwerftocht van de Amsterdamse schilder weer en de kijker wordt als het ware door hem aan de arm meegenomen door het dorp vanaf het station. Nabij Lisse schilderde Salis bijvoorbeeld de watertoren uit 1925 naast de kalkzandsteenfabriek van Van Herwaarden, een markant punt gelegen te midden van een hectische verkeersader en ronkend vrachtverkeer.
Met de serie gouaches van Salis wordt het 21ste eeuwse aanzicht van een snel veranderende locatie als Hillegom gedocumenteerd voor de toekomst. Voor deze speciale gelegenheid heeft Salis het ansichtkaart formaat van zijn schilderijen op de tentoonstelling bovendien veranderd in een wat royaler formaat voor boven de bank. Een primeur voor een klein maar buitengewoon leuk dorp als Hillegom.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *