Lock down expositie Hein van der Voort

Kunstenaar Hein van der Voort exposeert nu zijn nieuwste schilderijen in onder andere de etalage van de galerie. De kunstwerken hebben we zo opgehangen dat ze goed zichtbaar zijn.

Tijdens de vorige lock down hebben we Hein telefonisch geïnterviewd.

Ben jij of dierbaren in jouw omgeving geraakt door corona?
Nog niet in letterlijke zin gelukkig, wel al langere tijd veel info vernomen en de wetenschappelijke visie vanuit het ziekenhuis omdat mijn vrouw daar op organisatorisch niveau werkzaam is. We zagen een en ander dus al langere tijd aankomen. Vandaar ook dat ik vrij snel besloten heb mijn schilderlessen te stoppen voor onbepaalde tijd, waarbij ik niet uit ben gegaan van dat het met een paar weken bekeken zou zijn. Dus in die zin zeker geraakt door het stoppen van de schilderlessen, normaal gesproken ben ik daar drie dagen per week mee bezig.
Lukt het om aan jouw atelierwerk toe te komen?
Ik schilder in principe nog gewoon door, al is dat nu zoals het ook al eerder was, niet de hele week want dan overlaad ik mezelf met werk en groeien de stapels voorraad te snel.

Waar ben je op dit moment mee aan het werk?
Ik werk al langere tijd aan twee series werken: 1) Een serie grote schemerlampen. De lampen komen uit de achtergrond van oude polaroidfoto’s en dia’s welke ik op Ebay vind. Vaak onbenullige familie kiekjes of andersoortige per toeval genomen huiselijke beelden, waarin mensen bewust of onbewust poseren of handelingen verrichten waarbij de lampen eigenlijk een onbelangrijke achtergrond invulling hebben. Ik haal de lampen uit die achtergrond en plaats ze als onderwerp op de voorgrond in het schilderij. Ik kies ze vanwege hun vorm, lelijk, knullig, potsierlijk of gewoon mooi. De meeste zijn uitgewerkt in beperkte kleuren. Mijn manier van schilderen is direct, redelijk grof en vrijwel al het werk wordt over oudere schilderijen heen geschilderd. De structuur is hierdoor redelijk grof in de meeste werken. Vaak is de lamp in een schilder sessie klaar. Eenmaal weergegeven in de olieverf veranderen de schemerlampen aan de muur in “wandverlichting”. De andere serie

2) laat anatomische beelden zien. Ook deze zijn afkomstig van oude polaroidfoto’s, dia’s etc. Ik haal stukjes uit grotere beelden en dat zijn vaak b.v. handen of delen van een gelaat. De beelden moeten een bepaalde sfeer hebben en het stuk beeld dat ik kies moet mij uitdagen om een schilderij van te willen maken. Vaak offer ik ook weer beelden op en schilder en weer een ander overheen. Het moet spannend blijven voor mezelf om te maken.

Komt in deze tijd van crisis extra creativiteit los bij je?
Hier heb ik nog geen gevolg van ondervonden, ik ben altijd redelijk constant in wat ik maak en het is niet zo dat ik opeens iets met een ander thema ga doen of zoiets. Zo ben ik ooit ook gewoon doorgegaan met wat ik deed toen mijn atelier met al mijn werk afbrandde, gewoon door. In 2001 brandde mijn atelier tot de grond toe af. Ik was toen al lang bezig met mijn schilderijen geïnspireerd op onze reizen door de USA en er stond heel veel werk. Zo rond de 150 schilderijen zijn toen verbrand inclusief een serie van 13 grote werken welke net verkocht waren. Een paar dagen later zouden ze door het bedrijf opgehaald worden. Na de brand heb ik die serie werken opnieuw gemaakt aan de hand van de foto’s welke ik van het werk gemaakt had om ze alsnog aan de klant te leveren. Ik heb ze letterlijk uit de as laten herrijzen. Dit heeft me ruim een jaar gekost om te doen, daarna ben ik eigenlijk “gewoon” doorgegaan met het schilderij waar ik mee bezig was ten tijde van de brand alsof er niks gebeurd was….. er volgde nog veel werk. Het hele
gebeuren heeft wel de nodige fysieke impact gehad, maar ook goede dingen kwamen er uit voort; meer contacten die graag werk wilde hebben om me te steunen dat was heel mooi om te ervaren. Inmiddels ligt die tijd alweer ver achter ons. Een paar jaar geleden heb ik de reiservaringen uit mijn werk gehaald en heeft het een meer conceptueel karakter gekregen.

 

Interesse?
Ben je geïnteresseerd in het werk van Hein van der Voort, kijk dan vooral op onze verkoop website www.kunst-webshop.nl waar werk van diverse kunstenaars aangekocht kunnen worden. Het uitgezochte kunstwerk brengen wij persoonlijk bij jou thuis langs!

Als je lid bent van de kunstuitleen, en je hebt een kooptegoed opgebouwd, is het mogelijk om dit uit te besteden aan het werk van Hein van der Voort. Neem hiervoor via de mail info@kunstuitleenbollenstreek.nl of chat contact met ons op.

Maak een foto van het kunstwerk waar je interesse in hebt! En app het ons op 06-40703974. Wij nemen contact op om een afspraak te maken om met het kunstwerk langs te komen wanneer het jou uitkomt!

Geef een antwoord