Henk Klinkhamer

Henk Klinkhamer

Henk Klinkhamer, een markant persoon en kunstenaar die gemist wordt. Wij bezochten het atelier van Henk Klinkhamer in het jaar 2016 en 2018. De exposities van Henk Klinkhamer waren ook in 2016 en 2018 te zien in onze expositieruimte.

Henk Klinkhamer (Leiden, 31 maart 1952 – Hillegom, 29 maart 2019) was een Nederlands kunstenaar uit de tweede helft van de twintigste eeuw, die tot de expressionisten gerekend kan worden.

Henk Klinkhamer- persbericht jaar 2018

‘Ik zoek altijd naar verdieping in mijn werk’

HILLEGOM – Bij Kunstuitleen Bollenstreek is van 7 mei tot en met 28 juni een expositie te bezichtigen van Henk Klinkhamer. Een thuiswedstrijd voor de markante kunstenaar die in Hillegom woont en werkt. De expositie toont recent werk van Klinkhamer. Kleurrijke abstracte landschappen waarin je kunt verdwalen en portretten waarop je niet uitgekeken raakt. Enkele verrassende objecten maken de tentoonstelling compleet.

Klinkhamer (1952) is ruim dertig jaar professioneel kunstenaar en sinds drie jaar houdt hij atelier aan de Einsteinstraat. De ruimte die hij daar tot zijn beschikking heeft staat vol met de meest uiteenlopende kunstwerken. De stijl van de kunstenaar is niet in één woord te vatten. Hij boort steeds weer nieuwe mogelijkheden aan. ‘Ik zoek altijd naar verdieping in mijn werk. Vasthouden aan één techniek of stijl vind ik niet interessant. Dat geeft alleen maar beperkingen. Mijn inspiratie komt louter van binnenuit.’

De schilder staat bekend om zijn voorliefde voor de ouderwetse bollencultuur. ‘Het echte werk op het land, bedoel ik daarmee. Vroeger zag je ze aan het werk, de mannen in overall met een “shaggie” in een mondhoek bollen poten. Tegenwoordig is dit werk uitbesteed aan een machine en is het ambacht naar verleden tijd.’ In het atelier staat een hele serie collage-achtig werk waar Klinkhamer een ode brengt aan het echte bollenvak en de charme van streek. ‘Dit was in de periode dat ik samenwerkte met Van Vliet en JAS in ons atelier Art Growers, vertelt Klinkhamer met een lach.

In het atelier klinkt klassieke muziek en op de schildersezel staat een grote aluminium plaat. De zwarte verf is nog nat,  een sprookjesachtig tafereel ontstaat. ‘Hier gaat het om het de diepte die ontstaat in het werk. De kijker mag zelf bedenken wat hij erin ziet.’ Als een schilderij klaar is, is het voor Klinkhamer ook klaar hij kan er makkelijk afstand van doen. Zijn proces is voltooid. ‘Ik heb niets met materialisme.’

‘Ik wil graag een voorbeeld zijn voor jonge kunstenaars,’ besluit de kunstenaar. ‘Ze laten zien dat verdieping in het werk ook op een andere manier kan dan alleen één techniek of stijl uit te diepen.’ Denise van der Zande merkt dat piepjonge kunstenaars zich aangetrokken voelen tot het kleurrijke werk van Klinkhamer. ‘Tijdens de rondleidingen die we bij de Kunstuitleen geven mag ieder kind een kunstwerk aanwijzen en op zijn eigen manier duiden. Vooral de portretten spreken bij kinderen zeer tot de verbeelding, bij volwassenen ook trouwens!’

Tijdens deze expositie is er een aantrekkelijke aanbieding. Iedereen kan gratis lid worden en mag één maand gratis een kunstwerk huren. Meer informatie: www.kunstuitleenbollenstreek.nl

Tekst: Fabiënne Ligtenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *