Als Biedermeier thuis zitten tijdens corona

Peter Bastiaanssen

‘ Hoe verhef je het thuis zitten tot kunst?’

KIJKJE IN DE KEUKEN VAN PETER BASTIAANSSEN TIJDENS DE CORONA CRISIS- 29 APRIL 2020 ROTTERDAM

Ik heb gelukkig in mijn nabije omgeving geen familie, vrienden, buren of kennissen die  door de corona in het ziekenhuis of zelfs de IC zijn beland. Daarnaast werk ik sowieso in mijn eentje in het atelier, dus veel impact op mijn dagelijkse routine heeft het coronavirus niet. Ik houd wat meer afstand in hett park, wanneer ik mijn hond uitlaat en ik hou mijn adem even in als  een fietser me op het fietspad tegemoet komt. Dat is alles.

Ik ben altijd al gek geweest op statistieken, dus de dagelijkse BNO cijfers over coronagevallen wereldwijd bestudeer ik nauwgezet. TV kijk ik weinig, maar de presentatie van Rutte heb ik wel gevolgd; “Hou vol mensen!” Nou, dat kan ik redelijk, dat volhouden.

 Ik doe zelfs meer dan dat, ik maak voor mezelf, van het thuiszitten, een klein filosofisch-esthetisch project. De probleemstelling is dan; ”Hoe verhef je het thuiszitten tot een kunst?”  Bij mij komt dan het beeld  de Biedermeier Burger naar boven. Niemand weet  het thuiszitten te verheffen tot kunst als  de Biedermeier burger. Deze haast schaamteloze, oer tevreden thuiszitter wordt de gehele duur van de coronacrisis dan ook mijn grote voorbeeld en inspiratiebron. Het huis, de tuin, het gezin, de hond, we maken het zo gezellig als we op z’n Biedermeiers kunnen bedenken.  Schilderijen, beelden,  tuin ornamenten, geraniums, een gezellig tuinhekje, je kan het niet bedenken of het wordt naar onze quarantaineplek gesleept. Tot nu toe gaat het allemaal nog naar wens. De Biedermeier in mij komt al aardig uit de verf. En dat is mooi, want áls je dan toch thuis moet zitten, zorg dan dat thuiszitten het leukste is wat je wil. En je omringen met kunst helpt daarbij. Tenminste bij mij.

Naast al deze gezelligheid van het thuiszitten leidt de coronacrisis er ook toe dat ik mijn project “Het Angstvirus”(2012 ) weer opnieuw leven in kan blazen. Onder de naam van Bastiaanssen International Rescue ontwikkelde ik in 2012 al een remedie tegen de pandemie van het angstvirus. Gelukkig heb ik nog een aantal angstvirus kits in het atelier staan. (voor degene waar de nood hoog is en de Angst toeslaat) Samen met Hanne Clausen maakte ik ook een kort filmpje over deze pandemie en het medicijn.

Anti Virus kit a €200,-
https://www.kunst-webshop.nl/product/angst-virus-kit//

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *