Kijkje in de keuken deel 3

Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek blijft gesloten tot 28 april. Wij wensen iedereen in deze onzekere tijd sterkte.

Yvonne Zomerdijk

‘Opeens ging ik ook aan de slag met “de berenjacht”..’

YVONNE ZOMERDIJK 16 APRIL 2020, BEVERWIJK

Yvonne Zomerdijk

Ben jij of dierbaren in jouw omgeving geraakt door corona?

Zeker, de dagbesteding van mijn moeder is vanwege de corona gestopt en de thuiszorg geminimaliseerd. Momenteel verblijft mijn vader, nog zeker een week, herstellende van een operatie, in het ziekenhuis. Mijn broer en ik verdelen nu de zorg voor mijn ouders. 

Zowel de cursus “tekenen naar de natuur” en de werkgroep “vrije technieken” die ik beide wekelijks verzorg zijn gestopt.

Lukt het om aan jouw atelierwerk toe te komen?

Ons ateliergebouw is vooralsnog gewoon open. We maken vaker schoon en houden ons strikt aan de voorschriften van het RIVM. Doordeweeks ben ik daar dagelijks te vinden, dat is niet veranderd.

Waar ben je op dit moment mee aan het werk? 

Voor Klifhanger, een kunstmanifestatie op Texel in juni van dit jaar, ben ik een serie afbeeldingen aan het maken van een neerdalende kokmeeuw. Deze afbeeldingen worden op grote banieren gedrukt en opgehangen in het boerenland nabij een meeuwenkolonie. Vooralsnog hebben we nog steeds groen licht van de organisatie. De meeuw, met zijn helse kabaal, die in vrijheid overal heen kan vliegen vind ik voor deze tijd erg toepasselijk.

Voor een tentoonstelling met het thema spiegel, ben ik een schilderij aan het maken van een meerkoet bij een sloot. In alle schetsen, deze heb ik digitaal gemaakt, stonden twee meerkoeten dicht bij elkaar, maar hoe het kan, het klopte niet voor mijn gevoel. Nu staat er 1, maar stiekem ook weer 2, want zijn spiegelbeeld staat in het water. De schets heb ik in lijnen uitgeprint op het formaat van het doek, zodat ik exact de spiegeling in het water kan plaatsen. De eerste verflaag zit er op. Morgen start ik met de volgende laag. 

Komt in deze tijd van crisis extra creativiteit los bij je?

Nadat ik op Instagram zag dat verschillende kunstenaars aan de slag waren gegaan met het schilderen van beren voor de landelijke “berenjacht” heb ik er afgelopen dagen ook aan gewerkt. Aangezien het logo van Studio O (mijn ateliergebouw) een cirkel is en de huisstijl geel, kwam ik al vrij snel tot de Studio O beer. Deze gele beer bestaat uit 11 cirkels en is uiteraard geel. Voor het contrast heb ik ‘m op een zwarte ondergrond geplaatst en een paar keer afgedrukt. Deze hangt inmiddels voor mijn raam.

Op de kunst-webshop staan 2 portretten van flamingo’s van je. Kan je er iets over vertellen?

Dit zijn kartondrukken van twee flamingo’s uit een serie van 12 verschillende vogelportretten. Alle werken zijn in principe losstaand gemaakt, maar wanneer je er willekeurig 2 bij elkaar zet, lijkt het of ze met elkaar in gesprek gaan. Deze twee flamingo’s met hun vrolijke kleuren vind ik perfect passen bij het voorjaar en geven met hun eigenwijze blikken een knipoog aan je interieur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *