Galerie / Kunstuitleen Bollenstreek  I  Satellietbaan 14 C  I  2181 MH  I  Hillegom I woe 9.00-12.00  I  do-vrij 14.00-17.00  I  za 10.00-16.00  I  AtelierDenisevanderZande
BEDRIJVEN

galerie / kunstuitleen

UITEENLOPENDE KIJK OP HET LANDSCHAP  - 21 jan t/m 25 februari

WERK VAN UIT COLLECTIE - ‘Een gevarieerd en dankbaar onderwerp’

Het thema van deze expositie is Landschap. De uiteenlopende stijlen en invalshoeken maken het tot een gevarieerd en dankbaar onderwerp. Alle getoonde werken zijn te huur. Landschappen bekijken is in de sombere wintermaanden niet voor iedereen een plezier. Daarnaast liggen veel velden bedekt met een laag stro ter bescherming van de bollen, zoals in de Bollenstreek veel te zien is. Dick Beutick is hier juist door geïnspireerd. Tijdens zijn wandelingen door de streek, neemt hij deze kleuren in zich op. Hij verwerkt al deze kleuren in zijn bijzonder landschapswerk. Lijnen en de lichtinval spelen een belangrijke rol in zijn schilderijen. Zijn werk is opgenomen in de expositie zodat geïnteresseerden de winter op een behaaglijke manier kunnen aanschouwen. Herkenbaar Ton Schulten heeft een heel ander beeld voor ogen als hij schildert. Hij staat bekend om zijn heldere kleurgebruik. Deze bekende in de kunstwereld studeerde in 1962 af aan de Academie voor Kunst en Industrie in de richting grafisch ontwerper en vormgever. De reclamewereld zegde hij in 1989 vaarwel om  zich geheel te wijden aan de schilderkunst. Met succes. Het werk van Schulten is zeer herkenbaar en is populair bij een breed publiek. Hout Peter Kempeneers toont zijn nieuwste werk, geschilderd op stukken hout. Planken niet op maat gezaagd, maar oude planken die ergens in het atelier van de kunstenaar niets stonden te doen. Dat maakt de maten van deze kunstwerken zo uniek. Het zijn ook vooral kleinere schilderijen waar Kempeneers aan werkt. Ook het gebruik van acrylverf in plaats van olieverf is nieuw voor hem. Sommige schilderijen zijn op locatie geschilderd. ‘Het buiten schilderen is ook een werkwijze waar ik veel plezier aan beleef. Hier had ik veel eerder aan moeten beginnen!’, aldus Kempeneers over zijn nieuwe techniek. Direct Denise van der Zande is ook exposant evenals Josua de Jong. Beiden schilderen heel direct met een zekere snelheid. Een techniek die vereist dat de essentie van de uiterlijke verschijning der dingen er in één keer staat. Kunstuitleen Bollenstreek is blij met het werk van deze kunstenaars die dan wel qua thema maar zeker niet in uitvoering in één adem te noemen zijn. De expositie staat open voor zowel leden als niet-leden van de Kunstuitleen en is te bezichtigen tijdens openingstijden.

EVELINE MOOIBROEK - 11 maart t/m 22 april

HILLEGOM – Kunstenaar Eveline Mooibroek toonde in 2013 haar bijzondere doeken met onder andere vlinders en koi karpers in het Gemeentemuseum Den Haag, nu hangt er een deel van haar werk van 11 maart tot en met  22 april  bij Kunstuitleen Bollenstreek. Zaterdag 11 maart is de feestelijke opening van deze niet alledaagse tentoonstelling. Mooibroek is dan aanwezig om haar werk toe te lichten of om vragen te beantwoorden. Eveline Mooibroek (1970)  is met recht een wereldburger te noemen. Ze is in Zwitserland geboren en getogen, studeerde in Groningen, New York en Berlijn. Haar afstudeerrichting was Interdisciplinaire autonome kunst. Op haar site (www.emooibroek.nl) is te zien hoe productief de kunstenares is. Op het eerste gezicht veel uiteenlopend werk, ‘ maar,’ zegt ze hierover, ‘de motivatie en de inspiratie is dezelfde. Wellicht in een andere verschijningsvorm.’ Koikarpers Tijdens de expositie zijn schilderijen met koikarpers te zien. Een grafische wirwar van vissen zwemt door elkaar heen. Dat de kunstenaar een grote bewondering voor deze dieren heeft straalt van de werken af. ‘Steeds weer ben ik geïnspireerd en gefascineerd door de vloeiende grens tussen natuur en kunstmatigheid. De mens te midden van de door hem gemanipuleerde natuur. De Koi Karpers symboliseren voor mij de discrepantie tussen oosterse filosofie en wijsheid, natuurlijke elegantie en gekweekte perfectie,’ vertelt Mooibroek. Ze weet te vertellen dat een perfecte Koi-karper 10.000 euro waard is, maar het dier hoeft maar één pigmentverkleuring te hebben en de prijs keldert. Dus zijn er gespecialiseerde dierenartsen die de pigmenten corrigeren.  ‘Zo wordt het eigen paradijs gecreëerd!  Ik heb een fascinatie voor kunstmatigheid, hoe ver gaan we om onze omgeving naar onze hand te zetten? In zijn zucht de natuur te willen overtreffen creëert de mens zijn eigen micro-evoluties door karpers te kweken met alsmaar extravaganter gevlekt uiterlijk. Alsof de wereld die ons in de schoot geworpen is niet al fraai genoeg is.’ Eveline Mooibroek maakt ongemakkelijke en soms ongerijmde kunst. Het werk gaat over de conceptie van schoonheid en afkeer. Dit is ook terug te zien in de werken met de vlinders. Mooibroek vertelt hierover: ‘In mijn schilderijen vol vlinders zijn de dieren stuk voor stuk prachtig door hun tekening, vorm en kleur. Maar ze liggen op een hoop, of zijn uit elkaar gescheurd, verpulverd niet meer in staat te vliegen. Fel gekleurde verfvegen staan in schril contrast tot de broosheid van de vlinders. Mijn wereld is er één van contrasten en tegenstrijdigheden. Voluptueuze esthetiek naast nuchterheid en kaalheid. De kunstmatige mooiheid, en de schoonheid van het lelijke: ik probeer het tot één beeld samen te brengen.’ Of dit gelukt is mag ieder voor zich beoordelen. De expositie is gratis toegankelijk.
‘De mens creëert een eigen paradijs, alsof de wereld nog niet fraai genoeg is’
LITHO’S, SCHILDERIJEN, HOUTEN SCULPTUREN  - 12 mei t/m 30 juni

JURJEN RAVENHORST - ‘Ik ben niet voor niets kunstenaar’

Het werk van kunstenaar Jurjen Ravenhorst kenmerkt zich vanuit het verleden veelal door het huis dat keer op keer te zien was in zowel zijn litho’s, schilderijen als houten sculpturen. Ook zijn kleurgebruik was herkenbaar, mooie kleuren blauw, groen en turkoois kwamen steeds terug. Dat de kunstenaar een ommekeer heeft gemaakt is te zien tijdens de expositie bij de Kunstuitleen. In een karakteristiek oud pand in hartje Den Haag houdt beeldend kunstenaar Jurjen Ravenhorst atelier. Samen met verschillende collega’s heeft hij een voormalig verpleeghuis zich eigen gemaakt. In de lange vooroorlogse gangen  met zijn bijzondere lichtinval toont iedere kunstenaar een deel van het eigen werk. Het werk van Ravenhorst valt direct op. Zijn inspiratie is jaren lang verbonden geweest aan een specifiek beeld van een huisje. ‘Dit beeld gaf mij zoveel voldoening. Ik verwerkte het telkens weer en tijdens het schilderen, drukken of houtbewerken ontstond het volgende beeld alweer in mijn hoofd. Meestal weer met zo’n zelfde huisje.’ Een dankbaar thema voor Ravenhorst. Een thema waar geen diep denkwerk aan ten grondslag ligt wat blijkt als er gevraagd wordt naar het verhaal over de huisjes; ‘Ik ben niet voor niets een beeldend kunstenaar en geen woordkunstenaar,’ licht hij lachend toe. De kunstenaar is een sterke graficus en een begenadigd drukker. Zijn atelier hangt vol met drogende halffabricaten. Hij legt het drukproces uit alsof het iets is dat iedereen kan, maar niets is minder waar. Steendrukken is een zeer specialistisch werk. Deze man houdt van het ambacht en loopt over van de inspiratie. ‘Er is een periode geweest waarin ik niet kon werken wegens een langdurende blessure. Sinds ik weer kan drukken druk ik random afbeeldingen en pas ze later bij elkaar.’ Het huis is verdwenen uit het werk, Ravenhorst richt zich nu meer op bomen en patronen. Het is bijzonder dat het nieuwe werk van Ravenhorst al te zien en binnenkort ook te huur is bij Kunstuitleen Bollenstreek aangezien hij dit eerst presenteert op de Biënnale in Yerevan, Armenië. Dit is een tweejaarlijkse kunstmanifestatie waar wereldwijd maar 241 beeldende kunstenaars aan deelnemen. ‘Uit de vele inzendingen is Jurjen Ravenhorst  geselecteerd,’ vertelt Denise van der Zande, Galeriehouder van Kunstuitleen Bollenstreek, met gepaste trots. De expositie is te zien van 12 mei tot 30 juni en wordt zaterdag 13 mei geopend onder genot van koffie en  zelfgemaakte appeltaart. Ravenhorst is vanaf 14.00 uur aanwezig om kennis te maken met geïnteresseerden.
MENSELIJKE FIGUREN  - 2 sept t/m 14 oktober

RUBEN VAN VEEN - ‘Morgen weer een tekening’

Ruben van Veen (1960) maakt tekeningen, schilderijen en werken op strokarton in een figuratief-expressieve werkwijze. Met name zijn tekeningen laten een bizar en complex wereldbeeld zien, als een zoektocht naar een voortdurend wisselend schoonheidsideaal. De uit Gouda afkomstige kunstenaar Ruben van Veen maakt kleurrijke schilderijen in een expressieve schildertoets waarop bijna altijd figuren te zien zijn. De personen, de vrouw oververtegenwoordigd, vormen een goed gezelschap dat drinkt, feest en praat. De kunstenaar zegt dat zijn werk intuïtief tot stand komt. Door het schilderen en het weer overschilderen ontstaat een bewegelijke compositie in een complexe harmonie, waardoor zijn kenmerkende thematiek;  verleiding, conflict, angsten en de liefde, wordt verstrekt. “Plots, na omtrekkende bewegingen, latent geconcentreerd maar zonder plan, stap ik een tekening binnen. De weg gaat langs allerlei indrukken: omgewaaide bomen, vrouwelijk schoon, opgeluchte rolconflicten, drank, vrijheid van olifant en vis, een heimelijk verlangen, paradijs-appels, angsten en beven, mannelijk zaad, hondenkoppen, een zwoele zomerzon. Zo’n route is lang, soms ook heftig en komt met enig mededogen uiteindelijk in balans. Morgen weer een tekening.” Ruben van Veen volgde teken- en schilderlessen aan de Volksuniversiteit te Gouda en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij exposeert sinds 1992. Zijn werk is opgenomen in museale en particuliere collecties. De kunstenaar staat met zijn uiteenlopende werk vanaf 2001 in de kunstuitleencollectie van de Kunstuitleen. In 2016 is het boek TEKENINGEN SCHILDERIJEN KARTONNEN uitgegeven. Het laat een overzicht zien van de werken tussen 1994 en 2016 van Ruben van Veen. Prijs €25,-. Het boek is verkrijgbaar bij de Kunstuitleen. U kunt het ook online bestellen info@kunstuitleenbollenstreek.nl . Wanneer u tijdens de expositie lid wordt van de Kunstuitleen met één van de kunstwerken van Ruben van Veen onvangt u het boek TEKENINGEN SCHILDERIJEN KARTONNEN t.w.v. €25,- gratis als welkomstgeschenk. Ook als u een kunstwerk ui de expositie aanschaft, krijgt u dit prachtige boek van ons!
CONGS  -  4 november t/m 16 december 

HANSHAN ROEBERS - ‘In Hillegom staat mijn Waterwolf’

Bewoners in Hillegom kennen natuurlijk het kunstwerk De Waterwolf. In 2012 is het in de nieuwbouwwijk Vossepolder verrijkt met het gemaal. Naast buitenbeelden, en werk in opdracht, werkt kunstenaar Hanshan Roebers ook vrij. De expositie laat enkele prachtige werken zien, zowel beelden als schilderijen en tekeningen. Congs Congs werden in graven meegegeven, liggend langs het lichaam. De Congs dateren van voor de tijd dat in China het schrift ontstond. Er zijn dus geen bronnen die iets zeggen over de functie ervan. Het moet een belangrijk object zijn geweest, want het bewerken van jade was moeilijk en tijdrovend. Congs zijn oorspronkelijk rituele voorwerpen, meestal van jade, gevonden in graven in China en Japan. Het woord CONG is overgenomen om de collectie hout-objecten een naam te geven. De kunstenaar vertelt: “Mijn houten Congs zijn ontstaan na een grote reis door Japan in 2007, samen met mijn zoon . De echo van de onwaarschijnlijke houtarchitectuur in dat land, de overal en steeds aanwezige aandacht en de wonderschone tuinen duurt voort. Het maken van de Congs gaat als vanzelf. Er is geen vooropgezet plan of idee; in het maken worden de volgende handelingen zichtbaar als reactie op wat er zojuist gebeurd is. De Congs zijn derhalve niet gemaakt, ze zijn ontstaan. Soms worden er tekeningetjes gemaakt, omdat er meer te zien is, dan er te zien is. Het lijkt alsof er een verborgen betekenis onder de uiterlijke vorm schuift, maar er is niet naar gestreefd deze betekenis duidelijk te laten zien, of er speciaal de nadruk op te leggen. Het is eerder een ‘overlopen‘ zoals een bron dat doet, zonder bedoeling, zonder de vraag waar het water naar toe moet, of waar het blijft. Het gaat niet om wat er staat; het gaat over wat het oproept. De Congs zijn niet te bedenken. Ze waren er al voordat er werd begonnen. Het gaat om dat wat er bijna is, in het gebied te brengen van het bewuste. Om het te kunnen ervaren, want dat gaat aan het bewustzijn vooraf. Onverwacht gebeurd dat soms, onaangekondigd, niet voorspelbaar, niet te regelen. De techniek is dan niet meer waar te nemen. Soms gebeurt het dat wat te ervaren is op weg is geholpen door wat er te zien is. Ineens kan zich in een Cong iets vrijmaken, en weg zijn alle zintuigen, het bewustzijn en het ervaren. De Cong is niet gemaakt. De Cong is.” De Waterwolf Ontwerp voor een gemaal in de nieuwe wijk Vossepolder waar de namen van de straten allen verwijzen naar gemalen in het land, als de Cruquius, het Woudagemaal enz. Het principe van een gemaal; de windmolen pompt het water uit de vaart via een buis in een bak die onder ‘het gemaalhuis’ is aangebracht. De hoeveelheid water is steeds afhankelijk van de hoeveelheid wind. Link filmpje De Waterwolf: https://www.youtube.com/watch?v=XVB4ZetKBHc Bron Unity TV
COMING UP  - RUBEN VAN VEEN 2 sept t/m 14 okt

 

Bollenstreek

BEDRIJVEN
LANDSCHAP  21 jan t/m 25 feb - ‘Uiteenlopende kijk op landschap’ 
Dé Kunstuitleen in de Bollenstreek  voor u thuis en voor uw bedrijf!
Openingstijden woensdag 9.00 - 12.00 donderdag 14.00 - 17.00 vrijdag 14.00 - 17.00 zaterdag 10.00 - 16.00 
EVELINE MOOIBROEK  11 mrt t/m 22 apr - ‘De mens creëert een eigen paradijs, alsof de wereld nog niet fraai genoeg is’ 
JURJEN RAVENHORST  12 mei t/m 30 jun - ‘Ik ben niet voor niets kunstenaar’ 
RUBEN VAN VEEN  2 sept t/m 14 okt - ‘Morgen weer een tekening’ 
HANSHAN ROEBERS  4 nov t/m 16 dec - ‘In Hillegom staat mijn Waterwolf’ 
galerie / kunstuitleen    Bollenstreek